søndag 9. desember 2012

Tom Longboat, Canadas beste landistanseløper?

Tom Charles Longboat var en indianer av Onondaga-folket, født i Six Nations reservatet i Canada i 1887. Han viste tidlig potensiale som langdistanse-løper, og ble raskt en av de mest anerkjente løpere i landets historie. Hans første viktige løp ble vunnet i Ontario i 1906, og ble kort tid etter bekreftet med en overlegen seier i Boston Marathon - nesten 5 minutter foran neste konkurrent.

En av Toms hardeste konkurrenter var engelske Alfred Shrubb. De konkurrerte ofte mot hverandre, Alfred vant ofte de kortere distansene, mens Tom var sterkest på de lange løpene. Den 5 februar 1909 overtok Tom Longboat tittelen som profesjonell verdensmester på maratondistansen i et innendørs maratonløp i Madison Square Garden i New York. Det sies at luften var katastrofalt dårlig på grunn av alle  sigar- og piperøykende tilskuere at det var nesten umulig å løpe.

i 1908 giftet Tom Longboat seg med Lauretta Maracle. Da han senere tjente som løpende ordonnans under 1. verdenskrig, ble han i 1918 meldt savnet og antatt død, Hans kone giftet seg på nytt. Etter krigen bosatte Tom seg i Toronto, giftet seg og fikk fire barn. Han døde av lungebetennelse i 1949, hans bosted var da Six Nations reservatet.

Tom Charles Longboat
Madison Square Garden, New York.
Referatet hentet fra The Ogden standard (Utah), February 06, 1909
"- Med jevne, svingende steg som sjelden varierte gjennom løpet, vant Tom Longboat, indianeren fra Onondaga-stammen laurbærene i et innendørs maraton-løp i går kveld i Madison Square Garden, når seieren syntes nesten innenfor rekkevidde for engelskmannen Alfred Shrubb, som kollapset etter mile 25 og dermed lot indianeren fullføre det 26 mile og 385 yards lange løpet.

Longboats tid for løpet var 2 timer, 53 minutter og 40 2/5 sekunder, som er nesten 8 minutter bak rekorden satt av Dorado, en Italiener, i hans løp mot Johnny Hayes, den olympiske vinneren siste høst. Indianeren fullførte i fin stil, og syntes ikke å ha noen problemer underveis.

Den enorme arenaen var fylt til randen av tusener av opphissede mennesker som heiet frem de to konkurrentene. Shrubb, akkurat som forventet, tok ledelsen fra startskuddet og med et tempo som var påfallende høyt.

Starten ble noe forsinket men 9:18 PM sto løperne på startstreken, og et minutt senere ble de sendt avgårde. Shrubb tok umiddelbart ledelsen med et høyt tempo som gradvis økte, og avstanden tilbake til hans indianske konkurrent økte raskt.

Shrubbs taktikk ble raskt tydelig. Han økte farten etter om lag en runde, og selv om Longboat løp med lette skritt, var det tydelig at farten var for høy for ham. Når Shrubb hadde løpt tre runder, var indianeren en tredjedels runde bak ham og når Shrubb hadde løpt en mile på 4 minutter og 32 sekunder, falt indianeren gradvis tilbake. Etter 11 runder passerte Shrubb indianeren med en runde. Etter mile 2, ledet Shrubb med en og en halv runde. Tiden etter 2 miles var 10:18 og 4/5 sekunder.

Tom Longboat var indianer
fra Ondogado-folket i Canada
Shrubbs nesten perfekte forestilling brakte ham mengdenes beundring, og han fikk mange heiarop og oppmuntringer fra tribunene. Longboat hadde på sin side sin egen tilhengerskare som ikke så ut til å miste troen selv om engelskmannen etablerte det som syntes å være en komfortabel ledelse.

”Shrubb kan aldri holde den farten helt til slutten” ropte en av Indianerens tilhengere da Shrubb fullførte 5 miles på tiden 27:54, ikke langt unna den tiden øvede menn bruker når de løper som best. På dette tidspunktet var Shrubb to og en halv runde foran.

Det ble lagt merke til at selv om Shrubb hadde sikret en ledelse på to runder på de første tre miles, så økte han bare med en halv runde på de neste to miles.

Shrubbs plan, slik det så ut, var å løpe raskt en mile eller to, og så senket han farten, tydelig for å spare pusten og kreftene. Sprintene hans ble besvart med enorm jubel fra mengdene. Engelskmannen økte ledelsen med nye to og en halv runde på de andre 5 miles, og var 5 runder, eller en halv mile foran når 10 miles ble passert på 57:32 og 3/5 sekund.

Longboats tid for 10 miles i hans løp mot Dorado var 58:58 1/5, neste ett og et halvt minutt bak Shrubbs tid i aften. Gjennom 19de og 20de mile hadde Shrubb åtte runder ledelse på Tom Longboat. Tiden for 20 miles var 2:01:25 4/5.

På den 21 mile stoppet Shrubb plutselig for å skifte sko. I løpet av dette lille fraværet fra banen hentet Longboat inn én av de tapte rundene, men Shrubb svarte straks med en livlig sprint for å ta tilbake den tapte runden.

Tom Flanagan, Indianerens gamle manager, brakte inn Longboats hustru på banen for å sette mot i, og oppmuntre ektemannen.

Kaos brøt løs i mile 22, da Shrubb stanset for å gå noen steg. Det var tydelig at han hadde problemer, men han begynte snart å løpe igjen, men nå i et lavere tempo.

Heiet frem av sin hustru og med ropene fra sine venner, økte Longboat farten og begynte raskt å ta inn på ledelsen den raskt mer slitne Engelskmannen hadde opparbeidet.

Ved slutten av mile 23 var Longboat bare 4 runder bak Shrubb, som nå stadig stanset for å gå for å hvile seg. Gjennom mile 24 tok Tom Longboat en ny runde inn på sin konkurrent og var nå bare tre runder bak og mottok en stormende jubel.

Shrubb var i tydelig problemer, og kunne kun med tydelig innsats fortsette fremover. Longboat tok innpå en ny runde, og var nå den som hadde initiativet.

Tusener av tilskuere jublet idet indianeren kom opp på siden av Engelskmannen, som nå bare ledet med en enkelt runde, på runde 2 av den 25 milen. Longboat løp ubesværet og lett. Shrubb kunne ikke løpe mer, og måtte gå. Longboat tok raskt ledelsen. Engelskmannen kollapset på banen, og overlot til den triumferende Longboat å fullføre løpet alene, gående."

Kilde:
The Ogden standard., February 06, 1909
http://chroniclingamerica.loc.gov
Wikipedia

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar