lørdag 23. mars 2013

Formthotics og akilles

Etter å ha slitt med akillestrøbbel etter Snøkut #5, har jeg blitt tvunget til å trene alternativt. Harde økter har vært umulig, utover et par drag. Har gått mye, svømt og bare løpt helt rolig.

Hos Matthew på 60grader Nord har jeg fått trykkbølgebehandling på akilles og massasje. Og ikke minst - han har holdt meg tilbake i forhold til å bli utålmodig og ikke øke på for raskt. Dette er hardt - frustrasjonen over å ikke kunne løpe hardt på øktene er stor!

Over de siste 6 ukene har formen blitt satt litt tilbake - men ikke veldig mye. Kan nå kjøre ca 75% belastning på øktene. Betyr i praksis at der jeg kunne kjøre 3:20 tusenmetre i januar bør nøye meg med 3:35 uten å belaste akilles for mye. Formmessig kjennes 3:25 som en grei fart, men dette belaster og irriterer for mye.

Matthew mente jeg burde prøve ordentlige innleggssåler, så han har laget et sett med Formthotics innleggssåler til meg. Sålene tilpasses og varmes i ovn og former seg fint etter foten. Bruker sålene i alle sko (prisen er vel heftig til å ha mange slike såler), og etter noen dagers bruk er passformen helt perfekt.  Tilpasningen gjøres på en svakt oversize såle så det blir en liten kant rundt som støtter fot og mine til enhver tid usannsynlig stygge tær. Utrolig god kontakt mellom foten og skoen!




Mulig å ane søkkene til hver enkelt tå

Valgte Formthotics Red som er en hard modell, men de finnes både i mykere og hardere variant. Den hardeste varianten er aktuell ved hard belastning på hardt underlag, f.eks et maraton på asfalt. Cluet med Formthotics er at sålen er freset ut av en blokk, og er ikke støpt. Dermed har sålen lik mykhet over hele flaten. En støpt såle vil være hardere i tynne områder, og mykere i tykke områder hvis jeg forstår det riktig.

Bet i det sure eplet og har kjøpt sko fra Adidas med MYE stabilitet og demping, og kombinasjonen av slik sko og Formthotics virker stabiliserende og lite provoserende på irritasjonen i akilles.

Har anskaffet maratontreningsprogram fra Marius Bakken, og sendte ham en mail rundt akillesproblemene - her er svaret:

Hei Jan Olav,
Akilles er alltid utfordrende. Du gjør sikker allerede eksentrisk trening - som er det viktigste, men det er desverre ingen "quick fix" på akillesproblemer, grunnet veldig lite blodsirkulasjon i området rundt senen. Det er derfor man ALLTID skal ta murring i akilles seriøst når det først kommer ; og begynne med betennelsesdempende tabletter tidlig.
Ønsker deg all lykke til !
mvh
Marius 

6 kommentarer:

  1. klipper du skoa? jeg har sliti med akilles i nesten to år og har klippa i alle skoa mine. Synes det hjelper vanvittig. Kjører eksentrisk trening og oppklipte sko. Løper jeg med sko som ikke er klipt så får jeg vondt med en gang. Eksentrisk trening gjør jeg også. Har klart å holde det i sjakk ved disse to triksa.

    Har også testa innlegg og det hjelper forsåvidt det også, du kommer jo høyere opp i skoen og hælen knager ikke - men det gjør den ikke når du klipper skoen heller.

    http://www.espenringom.no/wp-content/uploads/2011/09/takealook.jpg

    SvarSlett
  2. Hei! Har prøvd klipping og det funker bra, litt avhengig hvor i akilles det er vondt. Den siste runden har det mest vonde området flyttet seg litt rundt omkring. Kjører hælinnlegg på løpeøktene men ikke til daglig - har trua på å få tøyd akillesen når jeg ikke trener.

    SvarSlett
  3. Hei Jan Olav. Går treninga bra? Jeg har i noen mnd hatt en murring i akilles (som jeg har fortrengt...). Nå for en uke siden så blusset den brått opp etter en rask 16 km i sørpeføre. Nå har jeg kuttet helt ut løping og trener eksentrisk tåhev to ganger per dag. Jeg har også sett anbefalinger på såkalt tung langsom styrketrening, men det virker som det ikke er stor effektforskjell på dette og eksentrisk tåhev.

    JEg kom på at du hadde slitt med akilles for en tid tilbake, og det var da jeg lette meg frem til denne gamle bloggposten din. JEg ser at du prøvde deg på trykkbølgebehandling og innleggssåler.

    Har du noen stalltips?

    Her er hva jeg gjør så langt:

    Eksentrisk tåhev 15x3 morgen og kveld.
    Kjøpt inn Asics kayano
    Avlaste med skiturer og etterhvert romaskin/spinningsykkel
    En liten joggetur innimellom for å "sjekke ståa"
    Styrketrening i hjemmesnekret pull-up bar for å roa rastløsheten og sikre husfreden. .

    SvarSlett
  4. Dette er mine (dyrekjøpte) råd. Gi akilles så mye ro som mulig. Null løping inntil smerten er helt borte - 2,3,4 uker - ta den tiden det tar. Bli helt smertefri. Ikke maskere smerten med Voltaren e.l. - men kan evt brukes for å ta ned betennelsen.

    Så ville jeg begynt forsiktig på mølle for å unngå store sideveis vinkelutslag/ bevegelser på foten. Mitt problem begynte på ruglete snøføre, tråkket til hardt på en Snøkut i februar.

    Skigåing belaster akilles ganske mye synes jeg så det ville jeg vært forsiktig med.

    Mange skryter av eksentrisk trening, jeg er litt usikker på om det hjalp meg. Litt problemet kan være at man "stresser" i gang med eksentrisk trening, i den perioden akilles trenger mest ro.

    Er veldig usikker på hva som er riktig fremgangsmåte. Men jeg er helt sikker på at jeg kunne kuttet ned skadetiden vesentlig hadde jeg roet helt ned rett etter skaden. Jeg begynner å bli ganske bra nå, 11 måneder etter.

    SvarSlett
  5. Se også kommentaren til Espen: klipp skoa i hælen. Fint for å unngå press på den betente akillesen.

    Har også god erfaring med hælinnlegg for å ta vekk akilles belastning i den første tida.

    SvarSlett
  6. Takk for kjapt svar. Jeg oppdaget faktisk ikke før i dag at det som provoserer frem smerte er innoverrotasjon av foten, fra yttersiden av midtfoten og innover. Akkurat som fotisettet under løping (spes ved raskere løping). Ikke så rart kanskje... :-)

    Slutte å løpe! Slutt å tull a. He-he. Den sitter langt inne. Men jeg skjønner vel at det er det lureste.

    Jeg tok meg en tomilstur på ski i dag. Det fungerte helt fint. Takk og lov. Kjenner absolutt ingenting i akilessen nå, med unntak av når jeg innoverroterer med belastning (og palpasjon).

    Jeg tror ikke hælkappa er problemet. Det sitter tre-fire cm høyere opp og på yttersiden (lateralsiden) av sena.

    Jaja. Da blir det noen uker med langrenn, romaskin og spinningsykkel.

    Roger

    SvarSlett