søndag 21. juni 2015

Haglunds hæl og opptrening - del 1

Skriver litt om hælproblemer og veien mot å løpe smertefritt igjen:

Les del 2 her.

Bakgrunn

Vinteren 2012-2013 var jeg i kjempeform med Snøkuten i januar som høydepunkt. I februar skulle jeg gjenta suksessen, men merket smerter i akilles etter et par kilometer under løpet - underlaget var kram og ruglete snø som gav foten mange rare vinkler. Jeg stanset ikke - men fortsatte. Svært smertefullt i dagene etterpå.

Etter dette har jeg hatt både gode og mindre gode perioder. Å heve hælen med korkinnlegg har fungert bra. Jeg har fått massasje og trykkbølgebehandling. Kiropraktorbehandling. Røntgen og MR. Smerten har lokalisert seg øverst på hælbeinet, i overgang til akilles. Noen ganger har akilles også vært betent.

Raske intervaller i 3:30-fart eller raskere har vært klart provoserende på smerten. Derimot har ikke bakkeintervaller vært spesielt provoserende.

Røntgen og MR

Da jeg høsten 2014 hadde en smertefull periode fikk jeg tatt både røntgen og MR-bilder på hhv Gjøvik Sykehus og Curato Røntgen. Her var konklusjonen:
  • Achillessenen er lett fortykket. Ingen tegn til ruptur. 
  • Beskjedne tendinoseforandringer i senen (dvs betennelse)
  • Mulig bursitt (betennelse i slimposer)
Tok en lengre periode uten hard løping, og problemene avtok. Fikk løpt gode intervalløkter ned mot 3:20 fart på nyåret 2015.

Økende problemer våren 2015

De siste månedene har problemene blitt større. Har kuttet helt ut løping, bortsett fra minimale, små forsøk med mange dagers mellomrom.

Belastning på hælen under bilkjøring har blitt vondere (sitter med hælen i gulvet og betjener pedalene). Løping har rett og slett ikke vært mulig.

Konsultasjon Nimi

I slutten av mai fikk jeg time på Nimi, og tok med bildene fra røntgen og MR. Ortopeden var rimelig sikker i sin sak: dette var Haglunds hæl, og han kunne i tillegg se en liten avrivning i akillessenen i høyre fot.

Haglunds Hæl (Haglunds Deformity) er bein/bruskdannelse på hælbeinet, og som irriterer akillessenen og/eller slimposene (bursa) som beskytter akillessenen.

Det var en svak mulighet for at jeg kunne bli bedre uten kirugi, ved å kutte helt ut løping. Som jeg sa - det er ikke svar på oppgaven. Første ledige time var allerede 8 juni, og etter et par dagers betenkningstid slo jeg til.

Konsekvens: Sommerens konkurranser ryker, inkludert OXTRI og Trollveggen. Det er surt, men slik situasjonen er vet jeg ikke om jeg klarer å gjennomføre et maraton. I verste fall ryker akilles eller noe annet.

8 Juni: Operasjon og Uke 1.

Møtte opp på Nimi kl 12:00 som avtalt med følge. Hadde medisiner som jeg fikk resept på i posten før operasjonen. Arcoxia og Paracet. Tok 2 x 500 mg Paracet to timer før møtetidspunktet.

Hadde også med krykker,  Man kan ikke kjøre selv etterpå. Det ble  et par timer venting i sykehussenga, men litt før kl 14:00 satte de igang. Ble lagt på operasjonsbordet, på mage, fikk full narkose og husker ingenting før jeg våknet med foten i bandasje en time senere.

Følgende var gjort:
  • Hælbein justert
  • Fjerne betente bursa/slimposer (disse skal visstnok erstatte seg selv)
  • Satt inn sting i akilles
  • Inngrepet ble gjennomført uten at akillessenen måtte løsnes fra hælbeinet - veldig positivt, dette reduserer restitusjonstida dramatisk!
Ble liggende i senga halvannen time før jeg ble sendt hjem med foten i en ankelskinne - en "walker". Denne gir foten god beskyttelse. Sover med den på.

Fortsatte å ta 2 x 500 mg Paracet med 6 timer mellomrom.O + 1

Våknet etter en grei natt, ikke smerter. Gikk en liten tur med krykkene, det går fryktelig sakte! Venter på at smertene skal sette inn, men dette skjer ikke. Utpå kvelden merker jeg ørlitt smerte, men ikke mer enn 2-3 av 10 dersom 0 er ingen smerte og 10 er uutholdelig. Dusjer med foten i plastpose/tape.

O + 2

Mindre smerte. Ellers kopi av gårsdagen. Litt hoven fot, godt å holde foten høyt.

O + 3

Har møte i Oslo, tar toget inn. Går greit. Hoven fot, må holde den hevet.

O + 4

Tar en tur innom jobb. Hoven. 45 min visp på sykkelen på kvelden med foten i walker. Trår med pedalen plassert rett foran hælen, dette gjør belastningen helt minimal.
Walker


O + 5


Lang, rolig sykkeltur på 4 timer. Foten begynner å bli "gul og blå" på begge sider, som forventet iht kirurg. Ingen smerte, kutter ut Paracet.

Tar av bandasjen for å inspisere, får litt "sjokk" når jeg ser størrelsen på såret. 10 sting. Eventuelle tanker om å fjerne sting før tida blir umiddelbart skrinlagt.


O + 6

Rolig sykkeltur på 2.5 timer. Stoler nok på foten til å gå uten krykker.


15 Juni: Uke 2

O + 7

Reise. Slitsomt men ok. Hoven.

O + 8

Reise. Slitsomt men ok. Hoven.

O + 9

Reise. Slitsomt men ok. Hoven.

O + 10

Lang jobbedag med sosialt på kvelden uten mulighet til å løfte foten. Slitsomt, hovne bein.

O + 11

Fjerner bandasje, såret ser fint og tørt ut. Dusjer uten å dekke såret.

O + 12

Spaserer litt på stuegulvet uten walker. Ømt, tør ikke belaste. Walker på igjen. Syklet rolig 2:15. Foten er mindre hoven nå, kan se blodårene på foten som normalt.

O + 13

Syklet rolig 2:30. Såret ser bedre ut i dag. Gul/blå fargene har gått noe tilbake.


22 Juni: Uke 3

O + 14

Fjernet sting, forsterket med 3 strips over såret for sikkerhets skyld. Første sykkeltur uten walker, i sykkelsko to størrelser for store. Rart til å begynne med. Sitter på setet hele tiden, aldri opp å stå. Høy kadens, lav belastning. 1t 50min, 46 km.

O + 15

Første svømmeøkt. 3000m på 1:09. Stivt og rart i ankelen, bedre bevegelighet etterhvert. Ingen fraspark med høyrefoten! Walker hele dagen.

1 kommentar: