mandag 7. november 2011

Fart

Jeg har ikke mye greie på trening. Det innrømmer jeg lett. Men jeg har fått med meg såpass at det er lurt å trene på det man vil bli god til. Skal man bli rask er det nok lurt å trene på å løpe fort...

Beina har vært tunge etter sykkeluka på solkysten. Er Siv-Jensen-sjokkert over hvor fort løpeformen ble ødelagt av monoton sykkeltråkking over 8 dager. Støle og vonde bein - nesten som å begynne med løping etter mange ukers opphold!

Ingrid Kristiansen har ved flere anledninger snakket varmt om de litt kortere intervallene. Sist hørte jeg henne snakke om dette over høytaleranlegget rett før startskuddet skulle gå på "10 for Grete" under Oslo Maraton i september. 25-30 drag på 45 sekunder skal gi samme aerobe effekt som lengre intervalldrag, men bonusen er at man får trent løping i høyere fart.

På fredagskvelden kjørte jeg ned til stadion for å kjøre 30 x 200 meters drag med 45 sekunders pause. Varmet godt opp med en løpetur mot Bråstadbrua og rundt sykehuset.

Økta ble knallbra, stabiliserte meg på under 40 sekunder pr drag, og med 45 sekunder pause fikk jeg god kontroll før neste drag. Farten tilsvarer 3:20/km og det må være god trening for meg som normalt ligger rundt 3:30 pr km på seks tusenmetre.

Ikke noe problem å få puls på korte drag - grafikken viser maxpuls på draget (grønn), snittpuls på draget (rød) og snittpuls i pausa (lilla). Blå kurve i bunnen er sekunder/200m.3 kommentarer:

 1. Interessant. Vi var en liten gjeng fra land som trente mye 200 metere et par vintre for noen år tilbake. Langdistanseløpere hele gjengen. Vi løp 30 stk fordelt på tre serier. Pause var 30 sek og 3 min mellom seriene. Vi kjørte de innendørs på 200metersbane. Farten var relativt høy, men jevn. Lå på mellom 33 og 34 sek, noe som da tilsvarte nesten 1500m fart, og langt raskere enn 5000 fart. Vi syntes da at de øktene var geniale, og bidro til å kombinere god utholdenhetstrening og høy fart uten særlig melkesyreopphopning.

  SvarSlett
 2. Hei! Artig å høre erfaringer. Skal prøve serier a 10 med litt høyere fart neste gang!

  Kjørte dere dette i kombinasjon med andre typer intervaller - i så fall hvilke?

  SvarSlett
 3. Kjørte mange slags intervalltyper gjennom vinteren, men lite terskelintervall. Da kjørte vi heller hurtige langturer.8x1000 i 10km-fart+. 15x500 med 40 sek pause i ca 5000m-fart. 20x 60/60sek, pyramideintervall 1-2-3-4-5-4-3-2-1 min. Det meste av intervaller gikk hva remmer og tøy kunne holde med en hard kamp mot å holde jevne tider på alle dragene.

  SvarSlett