torsdag 29. november 2012

Emil Zátopek

Emil Zatopek var en harding. Født i 1922 i Tsjekkoslovakia var han den yngste i en ungeflokk av 6. Han begynte som 16-åring å jobbe i farbrikk. Her ble han nærmest truet til å delta i et løp, der han kom som nummer 2. Da var det gjort, og Emil begynte å trene. Mot slutten av krigen kom han inn i hæren, og fikk gradvis mer tid til trening.


Emil skrev seg inn i historiebøkene under OL i Helsinki i 1952. Da vant han 5.000 meter, 10.000 meter og - han bestemte seg i siste liten å slenge seg med - maraton. Samtidig satte han olympisk rekord i alle distansene!


Emil hadde en fryktelig løpeteknikk. Han gjorde grimaser, hodet rullet vilt, og kroppen roterte fra side til side. Da han ble spurt om dette svarte han "Dette er ikke turn eller kunstløp, vet du!", og at han skulle legge om teknikken den dagen det ble gitt stilkarakterer!


Emil var en helt i Tsjekkoslovakia, var medlem av kommunistpartiet - men tilhørte den demokratiske siden. Dette brakte ham i vanskeligheter etter Praha-våren i 1968. Han ble straffet av regimet ved å bli kastet ut av både hæren og partiet. Han fikk tungt og farlig arbeide i uran-gruver, med søpletømming og med å grave brønner. Emil Zapotek fikk oppreisning av president Vaclav Havel i 1990, og døde i 2000.


Han laget sitt eget treningsprogram - inspirert av finske Paavo Nurmi. Det sies at Emil løp 400-metre på maks-fart med korte pauser - opp til 40 stykk i rappen! Han skal også ha trent i tunge sko for å gjøre det lettere å løpe i vanlige sko senere.

Han skal ha sagt: "- Hvorfor trene på å løpe sakte? Jeg vet allerede hvordan jeg løper sakte. Jeg vil lære å løpe fort."

Sikkert ikke så dumt. Jeg skal legge inn noen 400-metre fremover.

Kilder:
http://en.wikipedia.org/wiki/Emil_Zátopek
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/e/emil_zatopek.html

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar