søndag 11. april 2010

Fredrikstadløpet 2010

Bang! Klokka 13:00 presis gikk startskuddet i Fredrikstad og et par-tre hundre deltagere på 5km og halvmaraton gikk ut i en tett klynge. Det var optimale løpeforhold med sol, 12 grader pluss og lite vind. Trippet og prøvde å stokke føttene i takt med løperne foran og på sidene for å unngå et pinlig fall i den tette klynga. Etter noen meter løste det seg greit opp og jeg kunne fokusere på å finne løpesteget i stedet for å være redd for å gå på trynet!

Espen, Helge og Per
Per har satt fast fingeren i glidelåsen og trenger hjelp
Helge driver med noe

I bilen nedover hadde Helge, Per og meg selv lagd nøye planer for hvordan vi skulle åpne og få ønsket resultat i løpet. I en en uformell gjettekonkurranse var jeg tiltrodd tider mellom 1:21 og 1:25, mens estimatet for Helge lå mellom 1:13 og 1:15. Per skulle løpe under 1:20, antagelig ned mot 1:18. Det var med økende spenning vi nærmet oss Fredrikstad. Under en liten beinstrekk underveis kunne jeg riktig kjenne hvor dårlig formen var, vondt i alle ledd og særlig venstre kne.... uff. Alt som det pleier før løp!

Tilbake til løpet. Jeg hadde lovet meg selv dyrt og hellig at jeg skulle åpne lett og forsiktig på mitt skjema til 1:24:23, som tilsier nøyaktig 4 min/km. Visste at jeg lett rives med i starten, derfor tok jeg det ekstra forsiktig denne gangen. Flirer da jeg passerer 1 km på 3:40 - så mye for en kontrollert åpning.

Løypa er ganske flat, har bare et par små kneiker, og går over 4 like lange runder a 5275 meter. God merking  for hver kilometer og lett å holde styr på farten underveis. Første runde går som ventet uten spesielle problemer, passerer på ca 20:35, 30 sekunder foran skjema. Vel og bra!

Bilde fra Espens blogg - sjekk ut www.mosjonisten.com!

Neste runde går også greit, på 10 km passerte jeg på 39:05. Fin fart, dette lovet godt for Sentrumsløpet om 14 dager! Hadde omlag samme tid i fjor - men nå skal jeg løpe dobbelt så langt! Passerte ny runde og hadde tatt ytterligere 10 sekunder på skjemaet mitt. Tenkte at dette går bra - nå er tiden inne til å kjøre på litt mer. Prøvde å øke på litt langs havna ut på 3dje runde.

3dje runde går greit men det begynner å bli tungt. Er sliten og det blir vanskeligere å følge med på kilometertider. Fin-regning på kilometre og sekunder tapt/mistet går over til å bli grovregning og overslag. Passerte 3 runder med cirka 1:30 tilgode på skjemaet mitt! Men nå gjelder det - holder det helt inn en hel runde til?

Bilde: Fredrikstad Blad

På siste runde må jeg virkelig jobbe med løpesteget men sliter med å få det til. Detter bakpå og jabber uten å få opp farten skikkelig. Deilig å se kilometermarkeringene på 18, 19 og 20 kilometer komme mot meg og vite at det snart er over. Jobber meg fremover mot en svart og grønn rygg, og begår en taktisk bommert på oppløpet - går forbi han for tidlig. Med det resultatet at han kommer spurtende forbi de siste 100 metrene og lurer seg i mål et sekund eller to foran meg.

Gjøvik-guttene har all grunn til å være fornøyd med dagen:
 • Helge har vært syk noen dager, men tar allikevel 3de plass i klasse 40-44 år med 1:13:37
 • Per leverte et skikkelig come-back med 1:17:34 og vant klasse 50-54 år med god margin!
 • Selv fikk jeg 1:22:52 som er ny pers med forbedring på 5:01 fra Oslo Maraton i høst! Fikk 3dje plass i klassen som ble vunnet av Frode Holst - en kompis av Per - som leverte sterke 1:17:07.
Ved mild vold har jeg kjempet meg plass ved resultattavla. Her gjelder det å si "Jøss han Endrerud'en løp bra i dag gitt" ganske høyt, og nikke megetsigende. Dette kan gjentas flere ganger, da tilskuerskaren stadig endrer seg.

Gjette-konkurransen på sluttidene våre ble vunnet av Rune S, som bommet med et snaut minutt på SUM av av sluttidene våre - imponerende!!! Det vil vanke et FLAX-lodd på gutten ved første anledning! Vi rakk også å gjennomføre generell baktaling av personer som tippet dårligere tider enn hva resultatet faktisk ble, noe som satte en ekstra spiss på hjemturen. Alt i alt - en meget vellykket dag og jeg kommer helt sikkert til å delta i Fredrikstad flere ganger!

Les også http://www.mosjonisten.com/?p=4151!

Snittpuls 167
Fredrikstadløpet er over, ballongene pakkes sammen og legges på loftet til neste år.

3 kommentarer:

 1. Tøft bilde fra fredrikstadblad!
  God racerapport og tid! Grattis!

  SvarSlett
 2. Dette var bra av deg jan o.Hvor mye blod mistet du på turen da du er observert med blod over store deler av kroppen.Kanskje det er grunnen til ansiktsuttrykket underveis?

  SvarSlett
 3. Utrolig at jeg i det hele tatt kom til mål! Med "full tank" hadde det sikkert gått enda et minutt raskere...!

  SvarSlett