søndag 25. august 2013

Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon 2013

Årets store utfordring skulle bli AXTRI 17 august. Dette er en halv Ironman-distanse i ekstrem-kategorien. Konkurransen ble raskt fulltegnet på høsten i fjor. Men det var ikke før bilturen til Åndalsnes og Trollveggen at Hubert fikk meg til å innse at denne konkurransen faktisk er knalltøff. Noen mener at AXTRI er nesten like tøff som Norseman - nesten like mange høydemetre men bare halvparten så langt.

På vei opp steinura i Aurlandsdalen.
Foto: Kjell-Eirik Irgens Henanger
Flere bilder på Flickr
Nåvel. Sykkeltreningen ble intensivert og volumet jekket opp et par hakk i ukene før konkurransen. Var mannskap for Øyvind under Norseman, og fikk syklet et par bra turer denne helga; fra Eidfjord opp Måbødalen og til Dyranut på fredagen før racet, og fra Gaustadblikk hotell og til Geilo der jeg hadde bilen på søndagen.

Fredag før Norseman: treningstur opp Måbødalen.
Foto: Jan Olav Endrerud

Lite poeng med temposykkel i en sykkelløype som går rett til himmels, så det måtte bli Merida landeveissykkelen. Fikk låne ultralette DT Swiss hjul fra Jan Olav Beitemyren, og plukket vekk alt rask på sykkelen som veide noe.

Brutal sykkelløype, mer enn 3000m stigning.
8% i snitt. Fra Aurland til Erdal og tilbake. Fra axtri.no
Vi var 4 stykker fra Toten og Gjøvik som kjørte over til Aurland; Sindre, Roger, Hubert og meg selv. Roger kjørte Norseman i fjor. Mitt mål var rød t-skjorte (under 7 timer=svart skjorte, under 8 timer=rød, 9 timer=blå, 10 timer=grønn osv). Kjørte sykkelløypa mellom Erdal og Aurland med bil, og det ble klart at løypa var SMAL, det var BRATT og det var partier med DÅRLIG ASFALT.

Rigget oss inn i bra leilighet på campingplassen og fikk med oss prerace meeting i idrettshallen fredag kl 18. Sikkerhet ble naturlig nok vektlagt, og etter å ha sett løypa timer før var det klart at her måtte det sykles forsiktig og fornuftig. Vanntemperaturen var meldt til 11-12 grader (!) så mulig svømminga ville bli forkortet. Vi spiste en litt for dyr og liten porsjon pasta på den lokale puben før vi tørnet inn.

Klokka ringte 07, og vi våknet til et litt hustrig og fuktig Aurland. Spiste frokost, og trillet ned til sentrum og fikk et par kopper kaffe på hotellet. Rigget utstyret og sendte T2-sekk og finishbag avgårde. 

På med våtdrakt, neoprensokker, vaselin på hender og i nakke og ansikt. Prøvde vannet. Komisk kaldt. Mer vaselin! 

Stilte meg midt i flokken og så gikk startskuddet. Fullt kaos i den smale munningen i lagunen, men så roet det seg etterhvert. Etter et minutt var ikke temperaturen noe problem lenger, helt greit. Så ikke første bøya og svømte nok for langt til venstre. Så sving høyre og en lang legg. Passerer andre bøye. Bare 750 meter igjen. Krasher headon med en svømmer på vei inn til bøya. Det går bra og snart nærmer jeg meg siste bøye og åpningen til lagunen. Opp av vannet, 35:30 - helt greit - plass 79.

Sykkelen står rett til venstre for trappa og jeg vrenger av våtdrakt, tar på en t-trøye og Norseman-vesten. Har svømt med løse armer. Hjelm og briller på, ut av T1 og på sykkelen. Dette gikk greit! T1-tid 2:34, har tatt 25 (!) plasser i T1.

Foto: AXTRI

Etter 100 meter starter bakken, og for en bakke! Basically fra 0 meter til 1300 meter i en jevn stigning på ca 8 prosent. Sykkelformen er brukbar og jeg plukker konkurrenter jevnt og trutt. Slår av prat med endel av de jeg sykler sammen med, og har det riktig trivelig oppover bakkene. Passerer Stegastein. Bratt bratt. Det er merket med hver hundrede høydemeter vi passerer, ikke kilometrene.

Stegastein.
Foto: www.acpasion.net
 
Har fylt en flaske med sportsdrikk, og en flaske med 3 Fresubin. For de som ikke har prøvd det - test ut Fresubin. Genial ernæring, 2 dl er 400 kalorier. Har dermed fylt etter med 1200 kalorier uten et eneste tygg, og før brattbakken er ferdig!

Så flater det ut og i god medvind passerer vi det småkuperte topppartiet. Ved væskestasjonen får jeg ny flaske og så bærer det snart utfor. Kjører forsiktig og tar ingen sjanser selv om det koster minutter. Sol og skygge gjør det vanskelig å se partier med lurvete asfalt. På vei ned mot Erdal smalner veien og jeg møter folk som allerede har vendt. Smeller over noen dumper og flaska forsvinner som et prosjektil. Det er krise. MÅ ha væske på vei opp bakkene. Teller ryttere og kommer til at jeg er nr 47 ved vending i Erdal.

Ikke langt igjen til toppen.
Foto: turpaahjul.com
 
Får en flaske av en tilskuer på vei opp. Bakken er heller brattere denne veien. Sola har tatt tak og det begynner å bli varmt. Plukker fortsatt ryttere. Mot toppen står en kar med notatblokk og av han får jeg vite at jeg er nr 35. 

Over platået møter jeg motvinden og skyene dekker for sola. Det blir kaldt og tungt. Hansker på. Får ny flaske på væskestasjonen. Platået er vesentlig hardere å passere denne veien. Sloss med nr 31 og så nr 30. Nr 30 får en rakett i baken og er plutselig 500 meter foran. Kjører fort, men forsvarlig ned mot Aurland. Noen regndråper gjør asfalten skummel.

Nede i Aurland forsvinner neste flaske ut av holderen. Carbon-flaskeholdere er bortimot fullstendig idioti..! Sykler ut mot Vassbygdi, en strekning på 7-8 km, lengre enn jeg hadde sett for meg. Syklinga var i år 4 km lengre, og løpinga 4 km kortere på grunn av at gamlevegen var tatt av ras. Kommer inn i T2 som nr 28, trettiandre beste sykkeltid.

Tøff løpetrase, 18-19 km, 1000m pluss stigning.
Fra axtri.no

Taper en plass i T2 og starter løpingen som nr 29. Brukte 3:02 i T2, kastet i meg en ny Fresubin og tok meg tid til litt potetgull. Starten på løpingen er flat og grei, men snart kom jeg inn på sti som ble stadig mer utfordrende. Legger bak meg de to jeg løp sammen med fra T2, og snart er jeg alene. 

Treffer en og annen fotturist innover som blir spurt om avstand til konkurrenter foran. Gasser ekstra på når jeg begynner å nærme meg noen. Så sent i racet begynner avstandene å bli store. Gliser idet jeg løper forbi en gruppe på 3 som går i et litt tungt terreng. Store deler er løpbart, men partier er altfor bratte. Blir heiet på av hyggelige fotturister som går dalen i motsatt retning.

Foto: Frode Inge Helland
Aurlandsdalen er svært vakker. Skulle ønske jeg hadde tid til å nyte, men med blikket fokusert på neste 1-2 meter blir det liten tid til slik. Får høre om en konkurrent som ligger 3-4 minutter foran, han ser sliten ut. Jeg får blod på tann, men er også sliten.

Må begynne å kommandere beina: de får beskjed om å løpe når det er løpbart. De lystrer, men de får lov til å slutte å løpe når det blir for bratt. Men er det mulig å løpe bare to eller tre skritt så får beina beskjed. Vi er stort sett enige, og slik klatrer vi stadig høyere og lengre innover dalen.

Foto: Kjell-Eirik Irgens Henanger
Flere bilder på Flickr
Med fire km igjen blir jeg bråsulten, og tar en ny Fresubin pluss en Japp. Ikke nødvendig for å fullføre racet, men lurt ift restitusjon. Blir forbiløpt av en lettbeint kar som forsvinner i et sykt tempo.

På slutten flater det ut, og snart ser jeg Østerbø. Siste km går i høyt tempo over myrene. Ut på grusveien, gjennom heiende publikummere - og så er jeg i mål etter 7:24:06. Sliten, men ikke på jernet. Nummer 24 totalt. 23 beste løpetid på 2:15:24. Fikk rød t-skjorte med god margin og 4 plass i klassen!

Så drakk vi øl og koste oss - litt for lenge slik at det ble ostesmørbrød i leiligheten istedet for biff bernaise på hotellet.

AXTRI kan på en måte sammenlignes med Norseman. Ekstremt, kaldt og bratt. Men er AXTRI like tøft? Nei - etter min mening ca 70%. Havner ikke i kjelleren på samme måte. Skriver dette en uke etter - er greit restituert allerede.

Samtidig er det litt urettferdig å sammenligne disse konkurransene. Aurlandsfjellet Xtreme Triathlon er et fantastisk triathlon - og løpet fortjener virkelig å kalles Xtreme. Arrangementet er svært godt gjennomført av Bergen Triathlon Klubb i samarbeid med det lokale idrettslaget i Aurland. Svømminga, sykkeletappen og løpinga opp Aurlandsdalen... Alt er med på å gjøre AXTRI til en spesiell opplevelse, og løpet står godt på egne bein. Glad jeg deltok og har lyst til å kjøre flere ganger!

Les mer om axtri på www.axtri.no.

Finisherbilde - hva skal man si om teknikken???
Foto: AXTRI
Gjengen fra Toten og Gjøvik.
Sindre, Roger, Hubert og meg.
Foto: Jan Olav Endrerud


Split
Time

Split

Tempo
Overall
Pos
Gender
Pos
Cat.
Pos
Overall
Rank
Gender
Rank
Cat.
Rank
Swim00:35:2000:35:201:51 min/100m797624797624
T100:37:5400:02:3454531711112
Cycle05:05:4204:27:4821.1 km/t2828632326
T205:08:4300:03:0229296675915
Run07:24:0602:15:246:26 min/km2424423221

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar