søndag 28. august 2011

Tjørn Triathlon 2011

Mens andre forberedte Birken for sjuttisjunde gången, fikk jeg det for meg at jeg skulle gjøre noe helt annet.  Scannet nettet etter spennende arrangement, fikk tilbud om en resteplass til Trollveggen som jeg rotet bort og til slutt endte det med Tjørn Triathlon. Dette er en forholdsvis ny konkurranse på øya Tjørn noen mil nord for Gøteborg. Distansen er 1/2 Ironman, dvs 1900m svømming, 90 km sykkel og 21.1 km løping.

Lotta Nilsson er primus motor bak konkurransen, til minne om hennes mann om omkom noen år siden under svømmetrening til Ironman Florida. Lotta deltok etterhvert på nettopp denne konkurransen som del av sin sorgprosess, og dro altså igang Tjørn Triathlon også. Tøff dame, Lotta. 

Kjørte nedover fredag etter lunch og fant hytta hvor jeg skulle bo, en merkelig hillbilly gård med en afrikansk matrone in charge, små hytter, restaurant-container og frittgående høner flyende rundt. Men det var rent og ryddig, frokosten var eksellent og hele moroa kostet 350 svenske kroner. Mindre enn en pose peanøtter hos Petter Stordalen! Fredag kveld var det pastaparty på kaia i Tjørn og obligatorisk prerace-møte med info om det som skulle skje.

Pastaparty i Tjørn fredag kveld
Ankom innsjekkingsområdet to timer før start med god tid til å områ meg. Sykkel ble sjekket og snart hadde jeg rigget meg klar. Været ble gradvis mørkere og lite fristende, men temperaturen var god  - bortimot 20 grader. Traff Fuerteventura-treningsbuddy Morten Dehli som for anledningen var tilskuer og som fortsatt var høy på endorfiner etter sin debut på fulldistanse i sommer!

Hadde fått plass i bakre startbølge (mosjon), og så på at konkurranse-klasse, handicappede, og masters startet før oss - vi ble sluppet i vannet 9 minutter bak første startbølge. På dette tidspunktet lynte og tordnet det, og noen minutter etter starten sprutet regnet ned. På svømmingen er dette et lite problem, verre var det med trengselen når et par hundre gærninger svømmer oppå og under hverandre for å komme frem - stort sett crawlende men med en og annen villmann som svømmer bryst med uforutsigbar fotbruk! Grått i været og vanskelig å navigere, tipper jeg svømte endel lengre enn nødvendig av den grunn. Fant etterhvert en god rytme og følte jeg kunne svømt lenge med denne farten. Rytmen ble brutt ved bøyene der det av og til var kaotisk med svømmere overalt. Tendenser til slossing!
Tilfeldig løper på vei mot mål

Kom opp av vannet etter 40 minutter – litt bak forventningen, men på ingen måte utkjørt. Lotta sto og tok i mot oss på vei opp av vannet. Fant greit sykkelen og fikk etterhvert rotet meg ut på sykkeletappen. Hadde tapet sjokolader og geler til stanga og kjørte tidlig i meg en Snickers. Sykkeletappen går i to 44 km runder, og jeg kjørte stort sett forbi folk med min etter hvert antikvariske racer for anledningen påmontert tempobøyle. Mange imponerende og sikkert svindyre temposykler med ditto hjulsett å se - gøy å sykle forbi disse! Sykkelrundene krysser hverandre etter runding, og holder på å krasje med møtende syklist, gikk heldigvis bra.


Syklingen forløp ellers uten den store dramatikken, klarte å holde snittfarten mellom 34 og 35 km/t. Cluet med triathlon sykling er å orke å ligge i bøyla og tråkke og tråkke. Siden det ikke er lov å ligge på hjul er luftmotstanden alfa og omega. Ingenting å gjemme seg bak, må gjøre jobben sjøl. Gleder meg til å løpe mens jeg sykler, vet at løping er min beste gren. Plukker syklister hele tiden blir ikke forbikjørt mer enn noen få ganger. Dette gjør sykkeletappen til en positiv opplevelse! Avsluttet syklinga etter 3:15 totaltid, dvs litt over 2.30 netto sykkeltid. Har nok kjørt vel hardt på syklinga, for beina er ganske tvilsomme idet jeg triller inn i T2.

Premien for fullført løperunde var et
plastarmbånd, fikk lov til å løpe i mål
når man hadde samlet nok...
Løpinga går over 4 runder a 5,3 km og starter med et par tunge bakker. Asfalt hele veien. Og stort sett regn hele vegen. Første runde kjøres i rolig tempo for å få kontakt med beina igjen. Psykisk tungt fordi jeg vet det er langt til mål. Andre runde prøver jeg å trå til, men belønnes med krampe i høyre lår i kneika rett etter rundepassering - urovekkende!!! Må stoppe og tøye. Kjører rolig videre og heldigvis slipper krampa sakte taket… Men tar det rolig og tar ingen sjanser. Plukker løpere hele veien, og passeres noen ganger av sterkere løpere. 3 runde er tøff og løper sammen med en trivelig svenske som har startet i masterklassen 3 minutter før meg. Siste runde skrur jeg opp tempoet litt for å ta noen plasseringer på vei inn. Kommer i mål etter ca 4.51, noe som gir en løpstid på 1.36 eller der omkring. Har enda ikke funnet resultater på nett så plassering vites ikke i skrivende stund. Imponert over min ekskollega Knut Ole Thoreplass om kjører distansen til 5. plass på 4:04 - vanvittig fort!

Tjørn Triathlon er et flott arrangement, med over 300 frivillige som gir deltagerne en positiv opplevelse. Veldig god sikkerhet på svømmingen, og haugevis med vakter på syklingen. Min debut på ½ Ironman var en positiv opplevelse, og frister til gjentagelse! Tror dette er en god tilnærming til å kjøre en fulldistanse – kanskje til neste år.

1 kommentar:

  1. http://apps.svensktriathlon.org/competitionresults.asp?type=details&competition_id=366&language=1

    SvarSlett