mandag 8. mars 2010

Vasaloppet 2010

Reiste over til Sälen lørdag formiddag, testet ski på Mångsboderna i strålende sol men litt trå forhold. Hadde med stein-og-stubbeskiene til dette formålet, og ble imponert over kvaliteten på sporene! Fikk også testet den berømte blåbärsoppan som er et av varemerkene til Vasaloppet. Etterpå ble det senlunsj og enda en diger pastamiddag på hytta før vi tørnet inn kl 22:00.


Mångsbodarna dagen før dagen

Sov ganske godt og ble vekket 03:45 til en spent stemning og tause forberedelser blant guttene. Kjørte ned til start en time senere, og stilte meg i kø i startled 3 i ganske mange minus - startleden åpnes ikke før kl 06:00. Det var allerede 2-300 stykk på plass i køen. Traff Torodd Lybeck som jeg mistenker for å følge med her på bloggen av og til! Torodd er mangeårig kondisjonsutøver innenfor løping, ski og triathlon, og har 98 fullførte maraton - egentlig over 100 hvis man teller ultraløp også! Etter å ha plassert skiene ganske langt frem i leden fant jeg sitteplass i varmeteltet og fikk igjen varmen før starten 0800.

Fra Sälen i vest til Mora i øst
Høydeprofil

I Vasaloppet er det fellesstart klokka 8 og 15-16.000 stykk beveger seg som en stor masse. I enden av det lange startjordet snevnes det inn og en 3-4 km lang bakke begynner. I min startled er det enda bevegelse (lenger bak kan man stå i opptil en time) - og det damper av en en bannende masse mannfolk som går museskritt oppover bakken mens vi prøver å berge staver og trinser. Stavpinner og trinser i snøen forteller at ikke alle har vært heldige. Etter saktegående kø løses det gradvis opp og vi glir inn på myrene før Smågan.

Litt vanskelig å fortelle om selve løpet i detalj, det er en blanding av sanseinntrykk som ikke er i kronologisk rekkefølge, jeg kan ikke si akkurat hva som skjedde hvor eller når:
 • I en nedoverbakke eksploderer løypa foran meg i en sky av ropende løpere, snø, ski og skistaver, jeg klarer mirakuløst å svinge utenom.
 • Ble bråsulten i en bakke rett før Evertsberg, måtte stoppe og hive i meg en gel og en  tæla Snickers som nekter å gli ned i halsen.
 • Den litt absurde følelsen av å kjenne igjen tilskuere langs løypa (som jo stemmer, fordi de mest ivrige kjører langs løypa for å følge med "sine").
 • Folk i hockey som raser forbi med superglid.
 • "Jocke har brutit ved Risberg...!". "Å varfør det?". "Han har blivit sjuk".
 • Skisporet som blir gradvis seigere av saft og griseri som glir vanvittig dårlig.
 • Noen løpere som stadig dukker opp, og som man kjenner igjen.
 • Gubber med skikkelig hengevom som kommer bakfra og durer rett forbi. Ikke sjans til å henge på.
 • De siste to milene når alle krefter er slutt og jeg teller ned en og en kilometer - det er tungt. Man har fantasier om å se 10 km-skiltet!
 • Vondt å stake, vondt å gå diagonal, vondt å stake med fraspark.
 • Smaken av blåbærsoppa som fungerer glimrende... bedre enn sportsdrikk!
Vasaloppet er en dryg skitur. 90 kilometer gjennom svenske skoger og over uendelig myrer er i overkant egentlig. Fikk krampe i låret i bakken som leder opp på oppløpet! Følelsen av å se mål-plakaten i Mora der det står "I Fäders spår för framtids segrar" er helt utrolig!

Resultatet ble:
 • Åktid: 06:18:25
 • Placering: 2942
Resultatmessig er jeg ikke helt fornøyd med årets lopp, tiden er en halvtime dårligere enn i fjor. Syns jeg hadde fryktelig dårlig glid, og ble konsekvent fraglidd. Det er mulig at jeg har smurt feste for langt frem på skia, jeg synes det lugget veldig. Må få sjekket smøresonen... Kjørte Blå Extra, burde kanskje kjørt med fluor. Det var nok en tabbe å ikke teste konkurranseskiene dagen før! Men det er ingen unnskyldning - skirenn er summen av alle faktorer som inngår: trening, dagsform, utstyr pluss pluss. Og i går var jeg ikke bedre! Gratulerer til Mattis som klarte målet med sub 6 timer og sub 2250!

Polar-klokka viser:
 • Kaloriforbruk på 5719 kcal
 • Snitt-pulsen var 154 over hele rennet
 • Maxpuls var 169
 • 58.353 hjerteslag...
Fikk til og med krampe i pekefingeren i bilen tilbake - det har jeg aldri hatt før! Man regner at man i løpet av dagen blir 1,5 cm kortere i ryggsøylen pga belastningen og mange går i gjennomsnitt ned 3 kg i vekt! Så da kroppen min fortalte meg at den hadde lyst på ostepølse i brød, lompe og rekesalat, solskinnsbolle med melis, en Japp og en stor kaffe til frokost så jeg ingen grunn til å nekte. Man skal lytte til kroppens signaler!

5 kommentarer:

 1. Etter to dager med restitusjon med mye mat og hvile, var jeg ute å trente igjen (1,5 t langtur) og hadde ingen forhåpninger, men konstaterer at kroppen kjennes sterk ut - faktisk enda sterkere. Hadde lyst til å trå til litt i motbakkene og følte meg sterk både fysisk og mentalt. Vasaloppet gir kroppen/musklene skikkelig juling, men det kommer vel en slags superkompensasjon etterpå.

  SvarSlett
 2. Joda, Vasan er perfekt oppkjøring til Birken!

  Filmet du videoen selv?

  arne

  SvarSlett
 3. Ja... HTC HD2. Men altså dagen før dagen!

  SvarSlett
 4. Hei, ser du skriver at du startet i ledd 3. Starter selv i ledd 3 og har ikke gått vasaloppet før. Hvor mye kø var det i dette leddet? Hvor ille er det?

  SvarSlett
 5. Ganske mye kø, men den beveget seg fremover hele tiden. Blir bedre bare man kommer litt opp i bakkene etter 3-4 kilometer.

  SvarSlett