søndag 18. oktober 2009

Hytteplanmila 2009

Hytteplanmila er et strøkent arrangement. Fra vi svinger av på Steinsletta til vi drar derfra er det organisert, velmerket, vennlig og trivelig. Gratis kaffe og boller er det også. Årets arrangement gikk i strålende sol, pluss 7-8 grader og med 500 blide deltagere. Traff Helge H, Espen m/kompiser og Dorte før start og gjennomgikk løpsstrategier og vondter.

Hadde 38:59 fra Sentrumsløpet i mai, og ambisjonen var å komme under 38:30. La derfor et skjema på 3:51/km, noe som tilsier passering 5 km på 19:15 eller litt under. Løypa faller de første 5 km, men er relativt flat. Visste fra i fjor at løypa allikevel er krevende på 3-4 og 6-8 km. Mål er på toppen av en 250m lang bakke og garanterer at folk har brent alle fyrstikkene når man stuper over mål.


Lagbilde med Dorte.
Fotografen ga opp til slutt.

Kom greit i gang, og ser til min skrekk at første km går på 3:25. Ivrig - igjen. Roer ned, lar folk passere og fokuserer på å løpe billig og lett videre. Kjenner bena er gode, men ikke helt topp. Mellom 1 og 2 km er det flatt og greit og km-tiden blir 3:43 som er helt ok.

3 og 4 km er utfordrende. Det er lett å løpe for fort fra start og det betaler man for i dette partiet. Her stiger det i slake svinger mens man ser utover Steinsletta. Disse kilometrene suger energi og minner deg på at selv en ganske flat Hytteplanmil ikke kommer gratis. Vanskelig å finne steget. 3:56 og 4:00 min pr. km men nå er de tyngste kilometrene unnagjort. Kommer endelig ned på Steinsletta og jobber med steget for å rulle avsted med så lite energibruk som mulig.


Klassevinner Helge nyter bolle og sjokomelk

Dropper drikke på 5 km, passerer på 18:47, siste km 3:45. Ikke verst. 28 sekunder foran skjema, men kjenner kjøret, og det er nå løpet begynner for alvor. Etter Steinsletta kommer passering 6 km, 3:48 på en flat sistekilometer.

Mellom 6 og 8 km er det endel stigning, ikke lett å se men det kjennes og høydeprofilen juger ikke. Det begynner å bli tungt og jeg jobber med å løpe så lett og riktig som mulig. Har fått en dame i ryggen som jeg hører men ikke ser og hun har det like tøft som meg. Sliter meg videre med fortsatt langt til mål. 7 km går på 3:54 og den 8. på 3:57.

Etter 8 km flater det ut, og damen passerer meg, får en luke på noen meter. Pokker. Ruller ned mot 8,5 km i slak nedoverbakke og prøver å tenke på steget og armbruken. Passerer 9 km på 3:51, rett på skjemafart. Siste km er 750 meter flatt og 250 meter kneik opp mot mål. Klarer å jobbe inn damen på flata og da hun sliter opp bakken mot mål glir jeg forbi. Herlig. Ser neste rygg foran meg rett før mål og setter inn et støt men han hiver seg over mål-matta rett foran meg.


Siste 50 metre
(Foto Ringsport)

Siste km gikk på 3:51, sluttiden ble 38:11, og jeg fikk 7 plass i aldersklassen! Kjempebra fornøyd på bein som var bra men ikke helt topp. Dorte får 39:35 og tredjeplass, Helge vinner sin klasse med 33:45, imponerende fart på den karen. Espen får ca 40:27 og perser han også.


Espen har fått raske karbohydrater
og forteller om åpningsfarten sin.

Sammenlignet fjorårets løp (40:43) viser km-tidene at jeg har større fart generelt, mer trøkk fra 5 km og hjem, og unnår å løpe i veggen som jeg gjorde i fjor. Er glad for at jeg "fant" Hytteplanmila i fjor, og kommer garantert tilbake neste år!Lærdom: Sluttid Hytteplan = (5 km tid * 2) + (35-45 sekunder)

7 kommentarer:

 1. Bra rapport.
  Likte godt de to siste diagrammene du har putta inn, spesielt den med kilometer tidene dine. Må gjøre noe slikt jeg også på hvert løp - er artige å sammenligne. Spesielt på 10km!
  Har faktisk ikke tenkt over at jeg akkurat nå er der du var for 1 år siden :) (ref tiden ivertfall)

  SvarSlett
 2. Du mangler bare 3 sek/km nå så er du der... Tipper du er under 40 med god margin i Oslo i mai!

  SvarSlett
 3. 3 sek/km henter du ved å løpe ca 12.4 meter raskere pr km (altså 1012.4 meter i stedet for 1000 meter på 4 minutter). Eller 101,2 meter istedet for 100. 10.1 meter istedet for 10. Det er fullstendig innenfor rekkevidde!!!

  SvarSlett
 4. Tror jeg dropper Sentrumsløpet i år. Synes ikke det er noe gøy med all den køløpinga i starten. Dessuten har jeg mer lyst til å løpe Hytteplan's Eggemoen 6 timers som går samme dagen :) 60km må være et mål!

  Vurderer dog et par 10km race i sverige + hytteplanmila 2010 selvsagt.

  SvarSlett
 5. Hmm... har du noen tips til en 10k rekordløype? Det må være kontrollmålt, lettløpt, få deltagere, levelig temperatur (vår eller høst) og noenlunde lett tilgjengelig.

  SvarSlett
 6. Jeg har hørt at Karlstad Stadslopp er ekstremt lettløpt. Hele løypa kan du se på siden deres via et filmkamera inne i en bil som filmer.

  Fikk tipset fra en jeg kjenner som løper mila på litt over 33min og det var hans drøm å løpe dette løpet siden han mente det var perse løype no 1.

  Er ikke så langt til karlstad. Ivertfall ikke fra Oslo. Par timer. Er i midten av Juni. Tror man kan etteranmelde seg på løpsdagen - så da vet du størrelsen på løpet :)

  Jeg vurderer den sterkt hvis den ikke krasjer fullstendig med stockholm maraton 6 juni.

  SvarSlett
 7. Men det er sikkert vanvittig mye folk der - blir det like mye kø-løping som i Oslo???

  SvarSlett