mandag 5. oktober 2009

Skumsjøen Rundt 2009


 Skumsjøen Rundt er et tradisjonsrikt løp som har vært arrangert i "ælle år". Arrangør er Breiskallen Sportsklubb, skigruppa. Løpet er i kategorien unndratt offentlighet, dvs ligger ikke på Kondis oversikt over løpsarrangementer, annonseres kun lokalt og resultatlistene er hemmeligstemplet for alle - også deltagerene. Løpet er absolutt et familiearrangement, der man kan løpe, gå eller sykle 7 eller 15 km rundt Skumsjøen. Start og mål er ved Osbakken, ca ei mil vest for Gjøvik, ikke langt fra Raufoss. Ambisjonene mine før løpet var å få en grei gjennomkjøring før Hytteplanmila 17 oktober i litt høyere tempo enn Oslo Maraton sist søndag. I tillegg å ikke la Rune S gruse meg med for mye, men la han få en kamp gjennom hele løypa. Han har slått meg på samtlige løp så langt - men avstanden mellom oss har blitt gradvis mindre.

Våknet til nær null grader og is på verandaen. På vei opp til Osbakken ble det stadig mer snø, også litt i veibanen. Mine nye superlette Inov8 terrengsko fra Runningwarehouse har fortsatt ikke ankommet, så føttene var utstyrt med et par Mizuno Wave Ronin - med ikke alt for mye mønster. Starten var kl 12, så forhåpentligvis ville endel snø og is smelte. Etter å ha hentet startnr og ofret den nødvendige hundrelappen til løpsgudene ble det en kjapp kaffe og skryterunde på kafeen.

Et ti-talls løpere startet 12:00 på 7 km, før vi i den største klassen (30 stk?) ble sendt avgårde på 15 km 5 minutt senere. Ser Vegard Raaum forsvinne som en pil, nå er Odd Werners løyperekord på 48:13 i fare! Prøver å løpe kontrollert fra start, ikke ta ut alt til å begynne med. Den første km går flatt før neste km faller ned mot Skansen. Ved Skansen ligger jeg 20 meter bak Rune som løper lett i nedoverbakkene. Fra Skansen stiger det opp mot Skonhovd, jeg klarer å tette luka og legger meg etterhvert foran. På toppen flater det ut og løypa går flatt og litt kupert mot Veset, ca 8 km. På omlag 6-7 km ble vi sekundert av Odd W til presis 4 min/km. Klarer å holde Rune bak meg til drikkestasjonen på Veset, får til og med 10 meter på han som forsvinner når jeg tar drikke, han ikke.

I bakkene etter Veset er vi over på skogsbilvei der det kun har kjørt et par biler, vi finner grep ved å løpe i de smale sporene. Leder an i 4-5 km slak stigning, høyere oppe er det kaldere og vi løper på snø, is og sørpe. Ser at Rune har sluppet seg lengre bak, en ny løper er oppe i ryggen min. Treffer etterhvert på Per B. som ikke klarer å holde seg unna noen løpsarrangement og er på luftetur med nakkekrage og familie - heier meg fram. Dette gir inspirasjon! Vi passerer løypas høyeste punkt ca 130 m høyere enn start. I bakkene ned mot Skumsjøen runder vi syklister og barnevogner og beiner nedover. Ikke fort nok, løperen ruller forbi meg, og jeg er i grunnen kjørt på flatene inn mot Osbakken og mål. Avstanden frem øker, og han tar meg med kanskje 100 meter i mål. Tiden min ble 1.01.51. Rune kommer et lite minutt senere, og Per D følger 5 min etterpå.


Føler jeg har et godt utgangspunkt for Hytteplanmila nå, og gøy å endelig gruse Rune! Løpet ble vunnet av Vegard Raaum på 51:35, her er en kar som kommer til å sette ny rekord på tørt føre! Høydekurven viser en ascent på 200 meter, Skumsjøen Rundt er et flott og tøft løp som anbefales på det varmeste!

Lærdom: Er klart svakere i nedoverbakker enn oppover. Gjøre noe med det snart kanskje?

5 kommentarer:

 1. Artig at du slo Rune!
  Da er selvtilliten på topp før Hytteplanmila!

  Artig at det faktisk er SNØ og IS der du løper. Jeg løper mye i marka nå selv, og vurderer faktisk en terrengsko selv. Den du kjøpte var vel en ren konkurranse sko? Jeg kan veldig lite om den type sko.. Bruker man slike type sko på vintern også for å få bedre grep?

  SvarSlett
 2. Har som sagt bare fingret med disse skoene en gang, men la merke til at det var ganske grovt mønster og uvanlig myk gummi. Se http://www.inov-8.com/Products-Detail.asp?PG=PG1&L=26&P=5050973028 Jeg TROR disse vil passe godt på vinterføre, men er spent på holdbarheten av den myke gummien.

  SvarSlett
 3. hmm.. Kanskje jeg skulle anskaffe noe slike selv.. Men de der er jo "racere", ikke sikkert jeg vil trenge SÅ lett sko til hverdags..

  Får ta en titt på running ware house..
  GI meg rapport når du får de da!

  SvarSlett
 4. Oj Oj oJ! Se på denne!
  http://www.runningwarehouse.com/descpageMRS-MIZMCB.html

  Litt tung. men jeg overpronerer så trenger en slik type sko! Denne skal absolutt vurderes.

  SvarSlett